Contact
Contact

Activiteiten voor ouderen.

3 november 2021

Samen leuke activiteiten beleven

Wij zien welzijn als het hoogste doel. Een aantrekkelijke woonomgeving en liefdevolle zorg en aandacht zijn belangrijk maar uw welzijn is minstens zo belangrijk. De welzijnsactiviteiten die wij aanbieden op onze locaties zorgen niet alleen voor gezelligheid en saamhorigheid maar ook voor structuur en ontspanning.

Samen dingen doen en beleven is een plezierige vorm van contact. Ook als uw naaste lijdt aan dementie, kunt u met uw naaste toch inspirerende activiteiten doen en contact maken.

 

Activiteiten in groepsverband voor ouderen

Bewezen is dat actief zijn goed is voor de gezondheid van ouderen en mensen die lijden aan dementie. Actief blijven is niet alleen heel belangrijk voor de gezondheid en de hersenen, maar ook belangrijk voor het behoud van een goede relatie met je naaste. Wanneer je samen leuke activiteiten onderneemt, zorgt dat voor nieuwe herinneringen voor later.

Uit onderzoek is gebleken dat bijvoorbeeld het stimuleren van de hersenen positieve effecten heeft op ouderen en mensen met dementie. Denk hierbij aan activiteiten zoals een muziekquiz, een legpuzzel, memorie, rummikub, knutselen, etc. En wist u dat er van rummikub ook een XL versie bestaat? De effecten van deze activiteiten zijn merkbaar in het trager verlies van het denkvermogen. Belangrijk is wel dat de bewoners plezier hebben in de activiteiten want te moeilijke activiteiten die gaan frustreren kunnen ook averechts werken.

 

Pas de activiteiten voor ouderen aan

Wat uw naaste misschien nu nog heel goed kan, kan hij/zij straks minder goed. Gelukkig zijn veel activiteiten aan te passen maar zorg wel dat de activiteiten hierin nog voldoende uitdaging bieden. Misschien kunt u inspiratie vinden in vroegere hobby’s/werk van uw naaste. Wanneer een kaartspel niet meer lukt, kan uw naaste misschien nog wel speelkaarten sorteren, en in plaats van het bereiden van een hele maaltijd, lukt boontjes doppen of samen koekjes bakken wellicht nog wel.

 

Wees creatief!

Wees creatief in het zoeken naar gezamenlijke activiteiten, maak bijvoorbeeld gebruik van familieleden: kleinkinderen kunnen vaak vol met nieuwe ideeën zitten. Laat ze bijvoorbeeld op een tablet of beeldscherm samen spelletjes doen, een fotoalbum maken of filmpjes kijken. Let wel op dat deze beelden niet te snel zijn en zonder te veel onderbrekingen zoals reclames.

Heeft u geen inspiratie voor leuke activiteiten? Om u op weg te helpen zetten wij hier een aantal activiteiten voor ouderen op een rijtje die geschikt zijn om samen en met uw partner te doen:

  • Bloemschikken,
  • Een stamboom van de familie maken,
  • Een fotoalbum bekijken,
  • Manicure,
  • Planten potten,
  • Een wandeling maken,
  • Meezingen met de radio of cd,
  • Herinneringen ophalen over school, werk, hobby’s of interesses,
  • Koekjes bakken.

 

Weten welke activiteiten onze bewoners van het Fraterhuis ondernemen?

Uiteraard bepaalt u op onze locatie zelf hoe uw dag eruitziet. Buiten een wandeling maken, de krant lezen of een spelletje spelen. U bepaalt zelf of u deelneemt, zo wisselt u de privacy van uw eigen appartement af met gezellige sociale contacten.

Maandagmiddag is op deze locatie uitgeroepen tot spellenmiddag. Zo wordt er door de bewoners van het Fraterhuis regelmatig gedamd op verschillende tafels, is er een speciale “kloosterversie” van kaartspelletjes en wordt er gezamenlijk gesjoeld. Maar ook gezelschapsspelletjes als ganzebord of domino worden gespeeld, en niet langer alleen op maandag. De Medische Missie Zusters hebben zelfs een ‘eigen’ spel genaamd Hands and Feet.

Bewegen geeft een goed gevoel en daarom starten we binnenkort, na de gezamenlijke koffie ’s ochtends, met twee keer per week stoelgymnastiek, leuk voor iedereen en voor ouderen met en zonder dementie. Zo combineren we het gevoel dat bewegen gewoon kan in combinatie met de gezelligheid dat bewegen met zich meebrengt.


Lees ook

Mis geen enkele update!

Registreer je nu om up-to-date te blijven.

Contact  

Voor vragen neem dan contact op met ons kantoor.
Schorteldoeksesteeg 1, 3732 HS De Bilt
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie Nederland
De Zorg van Toen is gewaardeerd op ZorgkaartNederland.
Copyright Zethoven 2024 gemaakt door CustomerScope
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram