Contact
Contact

Ben je weleens eenzaam en zou je graag nieuwe vrienden maken?

10 januari 2022

Ben je weleens eenzaam en zou je graag nieuwe vrienden maken?

Uit onderzoek is gebleken, dat mensen met een vriendennetwerk, langer leven. Het hebben van diverse contacten reduceert stress. Als er sprake is van tegenslag in uw leven, kunt u er met een ander over praten. U kunt uw verhaal delen, u blijft er actief door en sociaal in de omgang. U maakt samen afspraken voor gezamenlijke uitstapjes. Het geeft humor, het geeft plezier, waardoor uw bloeddruk op een juist niveau blijft. Allemaal redenen om te zorgen dat u een paar mensen in uw omgeving heeft, waar u lief en leed mee kunt delen.

Waar nieuwe vriendschappen u vroeger kwamen aanwaaien komen spontane ontmoetingen op volwassen leeftijd een stuk minder vaak voor. Hoewel het moeilijk of misschien zelfs onmogelijk lijkt om nieuwe vrienden te maken, hoeft dat helemaal niet zo te zijn. Zou u graag nieuwe vriendschappen willen sluiten? Dan heeft u vast iets aan de adviezen in dit nieuwe blog.

Speur uw cirkels af

De mensen om u heen kunt u in verschillende cirkels indelen. In de cirkel het dichtst om u heen zitten de mensen met wie u de hechtste relatie hebt. Dat is vaak uw partner, uw kinderen, uw familie, uw beste vriend of vriendin. In de cirkel daarna zitten vrienden met wie u leuke dingen kunt doen en op wie u soms een beroep kunt doen als er iets met u is. Weer een cirkel verder vind u uw kennissen. Dat zijn mensen die u kent van de kaartclub, de gymnastiek, of oud collega's. In deze cirkel zitten ook vrienden die u uit het oog bent verloren. Neem uw cirkels nu eens onder de loep. Waarschijnlijk wilt u wat meer mensen in uw eerste en tweede cirkel. Die kunt u vinden in uw derde cirkel. Daar bevinden zich uw nieuwe vriendschappen.

Zoek het dicht bij huis

U kunt nieuwe vrienden het best dicht bij huis zoeken. Dan vormt afstand in elk geval geen barrière, wat de slagingskans van de nieuwe vriendschap aanzienlijk vergroot. Dit werd in 1960 al wetenschappelijk onderbouwd door de Amerikaanse psycholoog Theodore Newcomb. Hij volgde destijds studentes die willekeurig kamergenoten toegewezen kregen. Wat bleek? Aan het einde van de studie waren de meeste huisgenoten dikke vriendinnen omdat zij hun hele studie lang in 1 huis hadden gewoond. Newcomb noemt dit het nabijheidsprincipe.

Zet zelf de eerste stap

Bent u bang om afgewezen te worden? Probeer u over die angst heen te zetten en heb de moed om een eerste stap te zetten. Als er iemand is die u graag beter zou willen leren kennen, dan is het belangrijk om samen tijd door te brengen. Als u het gevoel hebt dat u het goed met iemand kunt vinden, spreek diegene dan aan en stel voor om samen een kopje koffie of een wijntje te gaan drinken. Zo merkt u direct of jullie bijvoorbeeld gedeelde interesses hebben waarover jullie het kunnen hebben en of de normen en waarden van deze persoon overeen komen met die van uzelf.

Uiteraard hoeft u deze persoon niet per se bij u thuis uit te nodigen. Elkaar ontmoeten op een openbare plek is natuurlijk ook goed.

Ga de deur uit

Vanuit de gemeente, vanuit organisaties als Natuurmonumenten, rondleidingen door bedrijven. De maandelijkse tuinenwandeling, een gratis workshop bloemschikken bij uw lokale tuincentrum of een voorlichtingsavond. Er is altijd wel iets te vinden in uw buurt.

Informeer ook bij uw gemeente. Daar heeft men een goed beeld van het aanbod. Gemeenten organiseren zelf ook vaak allerlei cursussen en clubs via hun welzijnsorganisaties. Het aanbod van de welzijnsorganisatie is laagdrempelig en relatief goedkoop. Ook het Leger Des Heils organiseert diverse activiteiten. Schroom vooral niet om hier aan te kloppen, want deze organisatie is er echt niet alleen voor verslaafde of dakloze mensen.

Speciale vriendenplatforms

Vindt u het toch best spannend om in het echt op iemand af te stappen, omdat u geen idee hebt of de ander er wel op zit te wachten? Er bestaan ook platforms die speciaal gericht zijn op het ontmoeten van nieuwe mensen; daar vindt u dus ook uitsluitend mensen die toe zijn aan fijne vriendschappen.

En tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een mobiele telefoon of een computer. De mogelijkheid van het maken van nieuwe vrienden wordt hierdoor een stuk gemakkelijker gemaakt. Er zijn op een mobiele telefoon diverse apps te vinden, speciaal voor het maken van nieuwe contacten. Waar mooie en dierbare vriendschappen uit voort kunnen komen. Op de computer kunt u de zoekwoorden “nieuwe vrienden maken voor senioren” intoetsen. Er verschijnen diverse mogelijkheden. U kunt ook aangeven dat u op zoek bent naar contacten in uw eigen regio. Dan krijgt u een overzicht op de computer van mogelijkheden in uw buurt.

Investeer tijd in de ander

Als u eenmaal iemand heeft gevonden met wie u een vriendschappelijke band aan het opbouwen bent, is het belangrijk om tijd en energie in deze persoon te investeren. Vraag bijvoorbeeld geregeld hoe het met deze persoon gaat en stel voor om samen iets leuks te gaan doen. Het beste is om een vaste dag af te spreken om elkaar te zien. Als iemand ook tijd en moeite in u investeert, zult u zien dat de vriendschap zich ontwikkelt.

Wij zien welzijn als het hoogste doel

Een aantrekkelijke woonomgeving en liefdevolle zorg en aandacht zijn belangrijk maar uw welzijn is minstens zo belangrijk. Een prettig bankje in de tuin, een biljart in de hal of extra aankleding van een huiskamer; allemaal extra’s die het samen wonen bij de Zorg van Toen voor onze bewoners nog prettiger maakt.

De welzijnsactiviteiten die wij aanbieden op onze locaties zorgen voor gezelligheid en saamhorigheid. Doe-activiteiten van bewegen tot appeltaart bakken en ook spelactiviteiten zoals kaarten, bingo en gezelschapsspelletjes staan regelmatig op het programma. In een kleine en vertrouwde groep onderneemt u samen activiteiten, passend bij uw behoefte en die van de groep en u bepaalt uiteraard zelf of u deelneemt aan de welzijnsactiviteiten.


Lees ook

Mis geen enkele update!

Registreer je nu om up-to-date te blijven.

Contact  

Voor vragen neem dan contact op met ons kantoor.
Schorteldoeksesteeg 1, 3732 HS De Bilt
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie Nederland
De Zorg van Toen is gewaardeerd op ZorgkaartNederland.
Copyright Zethoven 2024 gemaakt door CustomerScope
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram