Contact
Contact

Heeft u tijdelijke zorg nodig?

30 juni 2022

Heeft u tijdelijke zorg nodig?

Soms is het zinvol en verstandig om tijdelijk in een zorghotel te verblijven. Dat kan bijvoorbeeld als u na een ziekenhuisopname nog niet zelfstandig thuis kunt wonen. Of om degenen die voor u zorgen even tijdelijk te ontlasten. Kortdurend verblijf kan dus om verschillende redenen een uitkomst zijn.

Er zijn dus verschillende vormen van kortdurend verblijf. Wij begrijpen dat dit verwarring geeft, ook omdat die verschillende vormen uit drie verschillende wetten gefinancierd worden, en elke vorm bovendien ook nog een eigen aanmeldprocedure kent.

Wij hopen u met dit artikel wegwijs te maken in de verschillende vormen, procedures, mogelijkheden van tijdelijke zorg en de betekenis van het zorghotel.

Herstelzorg

Kunt u of uw vader of moeder om medische redenen tijdelijk niet thuis wonen? En ook niet langer in het ziekenhuis blijven? Dan is een tijdelijk verblijf in een zorghotel een fijne en comfortabele oplossing voor u. We noemen dit eerstelijns verblijf (ELV).

Het gaat dan om zorg waar een medische noodzaak voor is, maar waarbij die zorg thuis niet veilig of verantwoord gegeven kan worden. Met natuurlijk als doel dat u zo spoedig mogelijk terugkeert naar uw eigen huis.

Wanneer ouderen na behandeling in het ziekenhuis gebruik maken van eerstelijns verblijf in een zorghotel, noemen we dat geriatrische revalidatie.

Het aanmelden voor herstelzorg loopt altijd via uw huisarts of medisch specialist.

Revalidatie

Ook revalidatie is een vorm van kortdurend verblijf.

Na een ziekenhuisopname zijn de alledaagse dingen niet meer zo vanzelfsprekend. Maar dat kunnen ze wel weer worden.

Geriatrische Revalidatiezorg (medisch specialisme dat zich richt op ouderen) is een kortdurende revalidatie wanneer u na een ziekenhuisopname niet direct terug kunt naar uw eigen leefomgeving. Dat kan zijn na een beroerte, de longziekte COPD, een trauma of na een operatie aan de knie, heup of schouder.

De duur van uw revalidatie is afhankelijk van uw vraag en aandoening. In samenspraak met de specialist ouderengeneeskunde wordt bepaald hoe lang u revalideert.

Logeeropvang

Logeeropvang is een kortdurend verblijf in bijvoorbeeld een zorghotel voor mensen met een volledig pakket thuis (vpt), modulair pakket thuis (mpt) of persoonsgebonden budget (pgb).

De zorg thuis ontvangen kan voor uw naasten soms behoorlijk belastend zijn. Voor een ander zorgen houdt een mantelzorger langer vol als hij of zij er zelf ook even tussenuit kan om op te laden. Dan is het belangrijk dat de dierbare op een veilige plek verblijft waarbij professionele zorg vanzelfsprekend is.

Om de mantelzorger tijdelijk te ontlasten kan gebruik gemaakt worden van kortdurend verblijf. De Wlz-indicatie wordt dan tijdelijk omgezet naar zorg met verblijf. Dit noemen we logeeropvang.

Logeeropvang om uw mantelzorger te ontlasten is ook mogelijk vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). We noemen dat dan ‘respijtzorg’.

Overbruggingszorg

De term overbruggingszorg slaat van oudsher op de situatie dat een verzekerde een indicatie voor verblijf heeft, en die ook wil verzilveren, maar er geen passend zorgaanbod beschikbaar is. De term overbruggingszorg wordt inmiddels ook gebruikt voor andere transitieperioden tussen de aanvraag van een indicatie en de levering van passende zorg.

Als een verzekerde een indicatie aanvraagt voor Wlz-zorg, kan hij daar niet meteen aanspraak op maken. Dat is pas het geval als het Centrum Indicatiestelling zorg (CIZ) een positief besluit heeft genomen.

De Wlz-zorg kan op verschillende manieren worden geleverd: in een instelling, of in de vorm van een volledig pakket thuis (vpt), een modulair pakket thuis (mpt) of een persoonsgebonden budget (pgb): dit zijn de zogeheten leveringsvormen.

Als de leveringsvorm is vastgesteld, moet het zorgkantoor die zorg leveren. Als die zorg niet geleverd kan worden omdat er geen aanbod beschikbaar is (wachtlijst, personeelstekort), dan moet het zorgkantoor een passende en verantwoorde overbrugging bieden. Dit heeft niet alleen betrekking op de overbruggingsperiode naar verblijf, maar ook op de overbruggingsperiode naar andere leveringsvormen. Het zorgkantoor overlegt met de verzekerde wat een passende overbrugging is.

Dat kan bijvoorbeeld een tijdelijk verblijf zijn in een andere instelling dan die waarvoor de verzekerde kiest, of tijdelijk zorg thuis die op een andere manier wordt geboden dan die is beoogd. Voor elke vorm van zorg (in een instelling of thuis) en ook voor de overbruggingszorg geldt dat de zorg altijd verantwoord moet zijn.

Welke zorg mag u dan verwachten?

Een kort verblijf in een zorghotel is tijdelijk wonen in een zorghotel. Tijdens het verblijf kunt u verschillende soorten zorg krijgen: verpleging, verzorging, geneeskundige zorg en paramedische zorg, zoals fysiotherapie.

Maar ook palliatief terminale zorg voor mensen in de laatste levensfase die niet meer thuis kunnen blijven.

Waar kunt u terecht voor tijdelijke zorg?

Eerstelijns verblijf is mogelijk in zorginstellingen die hiervoor een contract hebben afgesloten met uw zorgverzekeraar. Dit gaat bijvoorbeeld om zorghotels, verpleeghuizen, verzorgingshuizen, geriatrische instellingen, revalidatie-instellingen, zorgcentra en zorginstellingen voor de laatste levensfase, zoals hospices.

Heeft u eerstelijns verblijf nodig na een behandeling in het ziekenhuis? Dan zoekt de transferverpleegkundige van het ziekenhuis een plek voor u.

Indien u thuis bent en u heeft eerstelijns verblijf nodig, dan zoekt de huisarts een plek voor u.

U kunt zelf ook contact opnemen met uw zorgverzekeraar voor bemiddeling naar een fijne plek.

Wat is een zorghotel?

Even in het algemeen. Een zorghotel biedt u een tijdelijk verblijf, met de zekerheid van 24 uur per dag verpleging en verzorging. Er wordt veel aandacht besteed aan comfort, privacy en service.

Naast algemene verpleging en verzorging schenken veel zorghotels ook aandacht aan fysiotherapie, ergotherapie, logopedie, psychologie en diëtetiek.

Voor tijdelijke zorg kunt u terecht bij de Zorg van Toen

Op de verschillende locaties van de Zorg van Toen bieden wij naaste de reguliere zorg ook tijdelijke zorg. En dat betekent voor u ‘zorg zoals het moet’, met aandacht, warmte en vanuit passie.

Omdat het merendeel van onze bewoners permanent op onze locaties woont, komt u in een huiselijke en sfeervolle omgeving terecht waar het prettig verblijven is.

Vanuit onze mooie woonomgevingen bieden wij u een tijdelijk verblijf met hoogwaardige zorg en service. Alle locaties zijn voorzien van meerdere ingerichte zorghotelkamers voor herstelzorg, voor alle hierboven genoemde vormen van eerstelijns verblijf en voor overbruggingszorg en respijtzorg.

Onze service en gastvrijheid

De kamers in onze zorglocaties zijn gestileerd, luxe ingericht en van alle gemakken voorzien. Denk hierbij aan TV, persoonlijke Wifi, telefoon, een kluisje, een föhn en persoonsalarmering voor uw veiligheid.

De kamers zijn voorzien van een ziekenhuisbed en eigen aangepast sanitair. Het verblijf in een kamer bij de Zorg van Toen is goed te vergelijken met een verblijf in een hotelkamer, maar dan wel met de zorg en ondersteuning die u nodig heeft. Ons zorgteam, de fysiotherapeut en de huisarts staan elke dag weer voor u klaar.

In onze huiskamer, het restaurant, de bistro of de (binnen)tuin kunt u heerlijk ontbijten, lunchen en dineren. En wilt u de rust van uw kamer opzoeken en daar liever uw maaltijd gebruiken, dan regelen wij roomservice voor u.

Veilig, in alle rust en met professionele zorg in de buurt herstellen en uw balans hervinden. Een tijdelijk verblijf in één van onze zorghotels is dan een uitkomst. Dit is niet alleen voor ú een hele geruststelling maar ook voor uw mantelzorger en kinderen

Sommige van onze gasten blijven zelfs langer, omdat ze genieten van de omgeving en weer lekker tot rust komen.

Ons professioneel zorgteam staat 24 uur per dag voor u klaar.

Wilt u na uw operatie tijdelijk verblijven in één van onze zorghotels? Wilt u uw mantelzorger tijdelijk ontlasten? Wilt u tijdelijk bij ons verblijven terwijl u wacht op een plek in een verpleeghuis?

Bent u nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden? Wilt u meer informatie over de kosten en de financiering van uw tijdelijke zorg? Klik dan  hier voor onze pagina over Tijdelijke zorg.

 

Download onze Tijdelijke Zorg brochure

mockup brochure tijdelijke zorg  Download gratis, klik hier >>


Lees ook

Mis geen enkele update!

Registreer je nu om up-to-date te blijven.

Contact  

Voor vragen neem dan contact op met ons kantoor.
Schorteldoeksesteeg 1, 3732 HS De Bilt
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie Nederland
De Zorg van Toen is gewaardeerd op ZorgkaartNederland.
Copyright Zethoven 2024 gemaakt door CustomerScope
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram