Contact
Contact

Hoe belangrijk zijn welzijns activiteiten voor ouderen?

22 februari 2024

Welzijns activiteiten voor ouderen zijn niet alleen leuk en ontspannend, maar ook erg goed voor de gezondheid van ouderen. Het is namelijk bewezen dat activiteiten het geheugen verbeteren, de motoriek stimuleren en zelfs stress verminderen. Daarom is het belangrijk om dit soort activiteiten met ouderen te blijven doen, ook op latere leeftijd.

In dit blog hebben we voor u uiteengezet waarom activiteiten zo enorm waardevol zijn voor ouderen. We delen ze graag met u.

Allereerst bevorderen activiteiten lichamelijke activiteit, wat essentieel is voor het behouden van een goede gezondheid, het versterken van spieren en botten, en het behouden van mobiliteit. Regelmatige lichaamsbeweging kan ook helpen bij het voorkomen van chronische aandoeningen zoals hartziekten, diabetes en osteoporose.

Maar activiteiten dragen ook bij aan de mentale gezondheid van ouderen. Door bezig te zijn blijft de geest actief. Sociale interacties tijdens activiteiten kunnen eenzaamheid verminderen en depressie voorkomen. Daarnaast stimuleren cognitieve activiteiten zoals puzzels en spelletjes het brein van onze ouderen.

Activiteiten bieden ouderen tevens de mogelijkheid om deel te nemen aan sociale activiteiten, nieuwe mensen te ontmoeten en bestaande vriendschappen te onderhouden. Sociale verbondenheid draagt bij aan een gevoel van welzijn, voldoening en kan eenzaamheid verminderen.

Het deelnemen aan activiteiten bevordert daarnaast ook nog eens de zelfstandigheid van ouderen. Het stelt hen in staat om actief betrokken te blijven bij het dagelijks leven en hun eigen keuzes te maken, wat belangrijk is voor het behouden van een gevoel van eigenwaarde. Het biedt bovendien een routinematige structuur aan het dagelijks leven en dat kan weer helpen bij het behouden van een gezond slaap-waakpatroon en het verminderen van stress.

Waarom beleven ouderen zo veel plezier aan creatieve activiteiten?

Creativiteit als onderdeel van welzijns activiteiten is een krachtig en waardevol instrument dat in het dagelijks leven van onschatbare waarde is. Vooral in dagbestedingsactiviteiten heeft creativiteit een positieve impact op het welzijn en de levenskwaliteit van ouderen.

Creatieve activiteiten voor ouderen, zoals schilderen of handwerken, zijn niet alleen leuk en ontspannend, maar ook erg goed voor de gezondheid van ouderen. Het is namelijk bewezen dat deze activiteiten het geheugen verbeteren, de motoriek stimuleren en zelfs stress verminderen.

Daarom is het belangrijk om dit soort activiteiten met ouderen te blijven doen, ook op latere leeftijd. Het plezier dat oudere mensen halen uit knutselen heeft verschillende redenen. Een aantal hebben wij hieronder voor u beschreven:

Zo bieden creatieve activiteiten een uitlaatklep, waardoor mensen hun verbeelding kunnen gebruiken en zich artistiek kunnen uiten. Dit kan vooral aantrekkelijk zijn voor mensen die meer vrije tijd hebben.

Bezig zijn met handenarbeid heeft ook een therapeutische waarde, het kan stress verminderen, ontspanning bevorderen en een gevoel van voldoening geven. Schilderen is bijvoorbeeld een uitstekende manier om creativiteit te uiten en de fijne motoriek te trainen. Door met verf en kwasten bezig te zijn, worden verschillende delen van de hersenen gestimuleerd en kan het geheugen worden verbeterd. Handwerken, zoals breien of haken, heeft vergelijkbare voordelen voor ouderen. Het gebruik van naald en draad helpt bij het behouden van de fijne motoriek en oog-hand coördinatie. Bovendien geeft het zien van iets moois dat u heeft gemaakt een gevoel van voldoening en trots.

Creatieve activiteiten zijn ook sociale activiteiten, vooral als ouderen dit samen beleven. Het bevordert sociale interactie en kan leiden tot het delen van ervaringen en het vormen van nieuwe vriendschappen. Samenzijn is immers één van de krachten achter deze gezellige creatieve  activiteiten voor ouderen.

Voor sommige ouderen kunnen deze creatieve activiteiten ook verbonden zijn met nostalgie en het ophalen van herinneringen. Het kan hen namelijk terugbrengen naar momenten uit hun jeugd of andere belangrijke periodes in hun leven.

Onze ervaring is dat het plezier dat oudere mensen vinden in creatieve activiteiten afhangt van individuele interesses en persoonlijke omstandigheden.

 

Bewegen is leven

Niet alleen creatieve activiteiten maar ook bewegen is belangrijk voor het welzijn van ouderen

Bewegen helpt om fit te blijven, ook op oudere leeftijd. Inspannend bezig zijn zorgt ervoor dat u zich mentaal en lichamelijk fitter voelt en langer de activiteiten kunt blijven doen die u graag doet. Bewegen is cruciaal voor het behoud van de fysieke gezondheid, waaronder het behouden van spierkracht, flexibiliteit en het stimuleren van de bloedsomloop. Regelmatige lichaamsbeweging helpt bij het voorkomen van gezondheidsproblemen zoals obesitas, diabetes, en osteoporose, die meer voorkomen bij ouderen.

Bewegen is goed voor het geheugen, het concentratievermogen en de verwerkingssnelheid van informatie. Er komt steeds meer bewijs dat bewegen het risico op het ontstaan van dementie vermindert. Lichaamsbeweging stimuleert bovendien de afgifte van endorfine, waardoor het humeur verbetert en stress wordt verminderd.

Deelnemen aan groepsactiviteiten, zoals dansen en wandelen met anderen, biedt ouderen de kans om sociale banden te versterken, een gevoel van gemeenschap te ervaren en eenzaamheid te verminderen en daarnaast een gevoel van prestatie en zelfvertrouwen bevorderen.

Het maken van een wandeling is voor veel mensen weggelegd. Niet alle ouderen zijn nog even mobiel, maar met een rollator of rolstoel is er veel mogelijk.

Het is belangrijk dat ouderen de algemene dagelijkse levensverrichtingen zo lang mogelijk zelf blijven uitvoeren. Deze verrichtingen kunnen ook gezien worden als bewegen. Denk bijvoorbeeld aan wassen en afdrogen tijdens en na het douchen, het opscheppen van je eigen eten of roeren in de pan.

Zowel creatieve activiteiten als bewegen dragen bij aan de algehele kwaliteit van leven. Ze dragen bij aan het behouden van een actieve levensstijl, het vergroten van de vitaliteit en het bevorderen van een positieve kijk op het ouder worden.

 

 

Wat mag u verwachten bij de Zorg van Toen?

Muziek en dansen gaan bij de Zorg van Toen hand in hand en voor we het weten hebben onze bewoners er weer een bewegingsactiviteit op zitten.

Zowel beweging als muziek hebben bewezen positieve effecten op het welzijn van onze bewoners. Het luisteren naar muziek van vroeger roept sterke herinneringen op en creëert een gevoel van verbondenheid. Het stimuleren van beweging, zelfs zittend in een (rol)stoel, is van groot belang voor het behoud van mobiliteit en het algemene welzijn van onze bewoners.

Regelmatig optredens van verschillende artiesten voegt een sociale en culturele dimensie toe aan de zorgervaring van onze bewoners op de verschillende zorglocaties. Dit bevordert niet alleen de fysieke gezondheid, maar zorgen ook voor mentale stimulatie en emotionele voldoening.

Onze locatie het Fraterhuis St. Jozef in De Bilt bijvoorbeeld heeft een heerlijk tuin, waar onze bewoners uren zoet kunnen zijn met een wandeling langs de vijver en op de bankjes kunnen genieten van de vogeltjes en de vlinders.  Daarna is het fijn bijkomen met thee en lekkers in de gezellige huiskamer.

En zo kunt u vanuit onze zorglocatie Residentie de Weverij, gelegen in het centrum van Oss, naar de weekmarkt en de gezellige winkels wandelen.

Wij bieden onze bewoners op de diverse zorglocaties een groot welzijnsaanbod. Hierin speelt bewegen een grote rol. Al ruim van tevoren wordt het activiteitenprogramma bekend gemaakt, zodat bewoners weten waar zij aan toe zijn en wat ze kunnen verwachten. Ervaring leert ons dat onze bewoners dat een prettige manier van leven vinden.

De diverse activiteiten in ons welzijnsaanbod worden zorgvuldig samengesteld. Naast dat wij kijken naar wat onze bewoners leuk vinden om te doen en waar ze blij van worden, denken we ook na over de zin van de diverse activiteiten. Zo kunt u denken aan bloemschikken, schilderen, spelletjes en puzzels en zo wordt er ook regelmatig een film of documentaire getoond.

Kortom, activiteiten spelen een cruciale rol bij het bevorderen van de algehele gezondheid en welzijn van onze bewoners, zowel op fysiek, mentaal als sociaal vlak. Onze ervaring leert dat het belangrijk is om activiteiten aan te passen aan individuele interesses en capaciteiten om maximale voordelen te behalen.

Kijk gerust verder op onze website naar onze verschillende locaties en meld u nu aan voor een vrijblijvende rondleiding.

Meld u aan rondleiding


Lees ook

Mis geen enkele update!

Registreer je nu om up-to-date te blijven.

Contact  

Voor vragen neem dan contact op met ons kantoor.
Schorteldoeksesteeg 1, 3732 HS De Bilt
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie Nederland
De Zorg van Toen is gewaardeerd op ZorgkaartNederland.
Copyright Zethoven 2024 gemaakt door CustomerScope
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram