Contact
Contact

In het nieuws: ZorgThuis Servotel opent deuren

7 oktober 2022

ZorgThuis Servotel opent deuren: Warme zorg vanuit aandacht en net dat beetje extra

Uit: RondOm Vandaag, woensdag 28 september

DRACHTEN - ‘Een miljoen mensen gelukkig 100 jaar oud laten worden’, dat is de missie die zorgorganisatie Zorg van Toen waar gaat maken in hun nieuwe Zorg Thuis locatie in het voormalige Servotel in Drachten. Aan het Haverstuk komen binnenkort diverse woonlagen beschikbaar met levensloopbestendige huurappartementen en een aantal zorgstudio’s voor mensen met dementie. RondOm Drachten spreekt alvast met Mariska Bos, manager zorg voor deze nieuwe Zorg Thuis locatie, over hun visie op ouderenzorg.

“Zorg moet weer over mensen gaan,” zo begint Mariska stellig aan haar verhaal. Ze vindt dat in de reguliere zorg weinig aandacht meer is voor de mens: “Daar zijn ze veel te veel bezig met snel zorg verlenen en door naar de volgende cliënt. Daardoor is er geen oog voor de identiteit van hun bewoners.” Zonde, vindt Mariska, want op die manier kunnen ouderen zich nooit echt thuis voelen op hun nieuwe woonplek. De Zorg van Toen, een overkoepelende zorgorganisatie waaronder Zorg Thuis locatie Servotel onder valt, heeft daarom extra aandacht voor identiteit en eigenwaarde: “We willen dat bewoners zich hier thuis voelen. Dat ze hier kunnen leven op de manier waarop ze thuis ook woonden.”

Als voorbeeld geeft Mariska aan dat bewoners, net zoals thuis, gewoon zelf bepalen wanneer ze in de ochtend opstaan en wanneer ze het ontbijt nuttigen: “We gaan niet zeggen; je moet op dit tijdstip uit bed en op dit tijdstip aansluiten bij het ontbijt. Als iemand gewend is om om zes uur al op te staan, dan kan dat gewoon, maar je mag ook uitslapen.” Bij Zorg Thuis locatie Servotel kijken ze dus naar wat de bewoner wil: “Uiteraard wel binnen een bepaald kader, we zijn immers ook verantwoordelijk voor de kwaliteit van zorg van iedereen, maar binnen die kaders is er veel speelruimte.” Bewoners kunnen ook hun eigen zorgverleners, zoals de huisarts, de fysiotherapeut of diëtist, aanhouden, wat ook bijdraagt aan het ‘thuisgevoel’.

Meer aandacht

De Zorg van Toen vindt het belangrijk dat er genoeg aandacht is voor de bewoners. Mariska: “We willen bijvoorbeeld niet dat een bewoner lang met vragen of zorgen rondloopt. Als iemand ergens mee zit, dan willen we dat zo snel mogelijk oplossen.” Door het werk goed te verdelen en werknemers in hun kracht te zetten kunnen ze dit realiseren: “Zorgmedewerkers moeten de tijd hebben om voor bewoners te zorgen. Zij kunnen zich concentreren op hun taak, andere taken zoals het organiseren van activiteiten worden door andere medewerkers uitgevoerd.”

Zorg

Op verdieping 9 tot en met 13 zijn er huurappartementen gerealiseerd voor ouderen die willen rekenen op de inclusieve 24-uurs zorg van De Zorg van Toen. Op de hoogste verdieping zijn 16 studio’s voor mensen met dementie. De woonappartementen en zorgstudio’s zijn nu nog in aanbouw. Binnenkort verwacht De Zorg van Toen de eerste huurappartementen af te hebben. De zorgstudio’s zullen redelijk snel daarna volgen. Naast woonappartementen voor ouderen en de zorgstudio’s voor mensen met dementie, is er bij Zorg Thuis locatie Servotel ook ruimte voor respijtzorg en kortdurende zorg. Mariska: “Ouderen die bijvoorbeeld moeten herstellen van een operatie, kunnen een korte tijd bij ons wonen. Hier wordt goed voor hen gezorgd, zodat zij zich alleen hoeven te focussen op herstel. Daarna kunnen zij weer veilig naar huis.” Respijtzorg is ook mogelijk, bijvoorbeeld om een mantelzorger voor korte tijd te ontzorgen.

Woonappartementen

Bij Zorg Thuis in Drachten bieden ze professionele ouderenzorg aan met aandacht voor de mens en nét dat beetje extra. Samen met bewoners en hun dierbaren stellen zij een persoonlijk zorgarrangement op. De geboden zorg varieert van lichte verzorging tot intensieve verpleging voor mensen met zowel een cognitieve als lichamelijke zorgvraag. Samen zijn, veiligheid en geborgenheid staan hier hoog in het vaandel. De zorg is altijd nabij, bewoners kunnen 24 uur per dag, 7 dagen per week, een beroep doen op zorgmedewerkers en ontvangen een persoonlijk alarmeringssysteem. Het zorgt ervoor dat bewoners oud kunnen worden zoals zij dat wensen en op een plek waar zij zich veilig voelen.

Ook wanneer een bewoner nu nog geen zorg nodig heeft kunnen zij bij Zorg Thuis locatie Servotel komen wonen. Zij worden ontzorgt door het all-In pakket. Daaronder valt de huur van het appartement, versnaperingen, borrelavonden, leuke activiteiten en entertainment, onderhoudskosten aan het gebouw en de tuin, schoonmaakkosten van uw appartement en gemeenschappelijke ruimtes, gas, water en elektra, TV, enkele verzekeringen, persoonlijke wifi (internet via glasvezel) en telefoon (nummerbehoud mogelijk).

Verhuizen naar Zorg Thuis locatie Servotel, ook als iemand nog geen zorg nodig heeft, heeft diverse voordelen. Mariska: “Ten eerste kunnen er altijd momenten zijn dat iemand wel hulp nodig heeft. Een ongelukje zit in een klein hoekje. Zelfs de meest gezonde ouderen kunnen ineens zorg nodig hebben. Dan is het fijn dat er iemand in de buurt is die gelijk te hulp kan schieten.” Daarnaast is het fijn om te verhuizen, als de zorgen nog niet groot zijn: “Als je opeens zorg nodig hebt, wil je niet alle stress van een verhuizing aan je hoofd. Hoe fijn is het dan dat je al op een plek woont waar de zorg al aanwezig is?” Bovendien voelen steeds meer ouderen zich eenzaam. Iets wat Mariska raakt: “Daarom zijn dit soort zorg-initiatieven ook zo belangrijk. Op deze locatie komen ouderen met elkaar in contact, maar ook met andere mensen. We willen echt een ontmoetingsplek worden en nodigen ook andere initiatieven, bijvoorbeeld kaartclubs, uit om in contact te komen. Uiteindelijk willen we dat er een levendige sfeer komt.”

Meer informatie

Op dit moment wordt er hard gewerkt in het Servotel om de appartementen en zorgstudio’s te renoveren. Ben je benieuwd naar de visie van De Zorg van Toen of de mogelijkheden van Zorg Thuis locatie Servotel in Drachten? Lees op de volgende pagina meer over Zorgthuis Drachten Klik hier

Neem direct contact op met de Zorg van Toen

Bron: RondOmvandaag, Zorg Thuis Servotel opent deuren


Lees ook

Mis geen enkele update!

Registreer je nu om up-to-date te blijven.

Contact  

Voor vragen neem dan contact op met ons kantoor.
Schorteldoeksesteeg 1, 3732 HS De Bilt
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie Nederland
De Zorg van Toen is gewaardeerd op ZorgkaartNederland.
Copyright Zethoven 2024 gemaakt door CustomerScope
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram