Contact
Contact

Ontdek de Blue Zones bij de Zorg van Toen - Voor een lang en gezond leven!

3 juli 2023

Ontdek de Blue Zones bij de Zorg van Toen - Voor een lang en gezond leven!

Bent u op zoek naar een zorglocatie die niet alleen hoogwaardige zorg biedt, maar ook streeft naar een gezonde en actieve levensstijl voor haar bewoners? Bij de Zorg van Toen streven we ernaar om de Blue Zones te realiseren in al onze locaties in Nederland.

Maar eerst; wat zijn Blue Zones?

Blue zones zijn gebieden in de wereld waar mensen een opmerkelijk lang en gezond leven leiden. In deze gebieden leven mensen vaak in goede gezondheid tot in hun negentigste levensjaar en zelfs ouder. Het concept van de blue zones is gebaseerd op het werk van de Amerikaanse journalist Dan Buettner, die verschillende van deze gebieden heeft onderzocht en bestudeerd.

Wat maakt deze blue zones zo bijzonder?

Het zijn geen geïsoleerde plaatsen met magische krachten, maar eerder plekken waar bepaalde leefstijlfactoren en omgevingsomstandigheden samenkomen. Mensen in blue zones hebben over het algemeen een gezond dieet, veel fysieke activiteit, een sterke gemeenschapsband, een gevoel van doel en weinig stress. Dit alles draagt bij aan hun langdurige gezondheid en levensduur.

Het dieet in blue zones is meestal gebaseerd op plantaardige voeding, zoals groenten, fruit, bonen, noten en zaden. Vlees en andere dierlijke producten worden vaak met mate geconsumeerd. Regelmatige fysieke activiteit is ook een essentieel onderdeel van het dagelijks leven in deze gebieden. Mensen in blue zones bewegen op natuurlijke wijze door hun omgeving, bijvoorbeeld door te wandelen, te tuinieren of deel te nemen aan traditionele activiteiten.

Samen

Een ander belangrijk aspect van blue zones is de sterke gemeenschapsband. Mensen in deze gebieden voelen zich verbonden met elkaar, onderhouden sociale relaties en ondersteunen elkaar op verschillende manieren. Dit sociale netwerk biedt emotionele steun, vermindert stress en draagt bij aan het algemene welzijn.

Bovendien hebben mensen in blue zones vaak een doel in hun leven. Ze hebben iets om voor te leven, zoals hun familie, werk, hobby's of betekenisvolle sociale bijdragen. Dit gevoel van doel geeft hen voldoening en motiveert hen om actief en betrokken te blijven.

Wat kunnen we leren van deze gebieden?

Hoewel blue zones unieke kenmerken hebben, betekent dit niet dat we buiten deze gebieden geen gezonde levensstijl kunnen bereiken. De lessen die we kunnen leren van de blue zones zijn dat gezonde voeding, lichaamsbeweging, sociale verbindingen en een gevoel van doel belangrijk zijn voor een lang en gezond leven, waar we ook wonen.

Dus laten we de principes van de blue zones omarmen en ze toepassen in ons dagelijks leven. Laten we kiezen voor gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging, sterke sociale banden en betekenisvolle doelen. Op die manier kunnen we allemaal streven naar een leven dat niet alleen lang is, maar ook gevuld met vitaliteit, vreugde en betekenis.

 

 

Tienray_header

 

Waar bevinden zich de Blue Zones?

De vijf originele blue zones die zijn geïdentificeerd door Dan Buettner en zijn team zijn:

Okinawa, Japan: Dit eiland in Japan heeft een hoog aantal gezonde en langlevende ouderen. Het dieet van de Okinawanen bestaat voornamelijk uit groenten, fruit, tofu, volle granen en vis.

Sardinië, Italië: Het bergachtige binnenland van Sardinië heeft een aanzienlijk aantal mensen die de leeftijd van honderd jaar bereiken. Het dieet van de Sardiniër omvat veel plantaardig voedsel, geitenmelk en -kaas, volle granen en rode wijn in matige hoeveelheden.

Nicoya, Costa Rica: Het schiereiland Nicoya heeft een hoge concentratie van oudere mensen die een lang en gezond leven leiden. Het dieet van de Nicoyanen bestaat voornamelijk uit bonen, maïs, tropisch fruit, wortelgroenten en weinig vlees.

Ikaria, Griekenland: Het eiland Ikaria in Griekenland heeft een laag aantal hartziekten, kanker en dementie, en een hoog aantal mensen die in hun negentigste levensjaar en ouder zijn. Het dieet van de inwoners van Ikaria omvat voornamelijk plantaardig voedsel, geitenmelk en -kaas, kruideninfusies en een matige consumptie van vis.

Loma Linda, Californië, Verenigde Staten: De zevendedagsadventisten die in Loma Linda wonen, hebben een langere levensverwachting dan het gemiddelde in de Verenigde Staten. Hun dieet bestaat voornamelijk uit plantaardig voedsel, volle granen, noten en peulvruchten.

Hoewel deze vijf blue zones oorspronkelijk werden geïdentificeerd, zijn er ook andere gebieden in de wereld die worden beschouwd als blue zones vanwege vergelijkbare kenmerken, zoals de hooglanden van Ecuador en bepaalde delen van de landen Japan, Italië, Griekenland en Costa Rica.

Hoe passen we deze principes toe bij de Zorg van Toen?

Bij de Zorg van Toen willen we deze principes integreren in onze zorglocaties, zodat onze bewoners kunnen profiteren van een lang en gezond leven.

Hoe we dat doen? Bij de Zorg van Toen richten we ons op vijf belangrijke elementen die de basis vormen van de Blue Zones-levensstijl:

Voeding: We bieden gezonde en voedzame maaltijden die zijn samengesteld volgens de principes van de Blue Zones-diëten. Dit betekent dat we verse, lokale en seizoensgebonden ingrediënten gebruiken om maaltijden te bereiden die rijk zijn aan groenten, fruit, volle granen en gezonde vetten.

Beweging: We stimuleren beweging en fysieke activiteit bij onze bewoners. Onze zorglocaties zijn zo ingericht dat ze uitnodigen tot beweging, met mooie wandelpaden, tuinen en faciliteiten voor lichaamsbeweging. We organiseren ook regelmatig activiteiten en groepslessen, zowel binnen als buiten, om beweging te bevorderen.

 

 

Sociale verbinding: We creëren een warme en ondersteunende gemeenschap waarin sociale interactie en verbinding centraal staan. We moedigen bewoners aan om deel te nemen aan sociale activiteiten, clubs en groepsevenementen om vriendschappen op te bouwen en een gevoel van gemeenschap te ervaren.

Stressvermindering: We bieden verschillende ontspannings- en stressverminderingstechnieken aan, zoals mindfulness, yoga en meditatie. Deze praktijken helpen bewoners om te ontspannen, hun geestelijke gezondheid te bevorderen en stress te verminderen.

Zingeving: We hechten veel waarde aan het creëren van een zinvolle en betekenisvolle omgeving voor onze bewoners. We stimuleren hun interesses en passies en bieden mogelijkheden voor persoonlijke groei, educatie en vrijwilligerswerk.

Bij de Zorg van Toen geloven we dat een gezonde levensstijl en hoogwaardige zorg hand in hand gaan.

Door de Blue Zones-principes te integreren binnen onze zorglocaties, streven we ernaar om onze bewoners een lang en gezond leven te bieden, waarin ze zich gelukkig en vervuld voelen.

Ontdek zelf de Blue Zones-levensstijl bij de Zorg van Toen en maak deel uit van één van onze gemeenschappen. Bekijk onze verschillende locaties en meld je nu aan voor een vrijblijvende rondleiding.

 

rondleiding


Lees ook

Mis geen enkele update!

Registreer je nu om up-to-date te blijven.

Contact  

Voor vragen neem dan contact op met ons kantoor.
Schorteldoeksesteeg 1, 3732 HS De Bilt
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie Nederland
De Zorg van Toen is gewaardeerd op ZorgkaartNederland.
Copyright Zethoven 2024 gemaakt door CustomerScope
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram