Contact
Contact

Op zoek naar een seniorenwoning

29 november 2022

Waar brengt u uw oude dag door?

Wanneer u op zoek bent naar een plek om uw oude dag door te brengen, of voor uw dierbare zoekt naar een woonplek met zorg, zult u merken dat er veel verschillende woonvormen bestaan. Naast reguliere verpleeg- of verzorgingshuizen, zijn er ook (particuliere) zorginstellingen die comfortabele seniorenwoningen aanbieden.

Er zijn diverse woonvormen voor senioren of ouderen, die meestal onder de noemer ‘seniorenwoning’ vallen. De woning is geschikt voor mensen die wat minder mobiel zijn, een zorgvraag hebben, waar extra hulp en ondersteuning gewenst is, maar wel zelfstandig willen en kunnen wonen. Ze zijn vaak gelijkvloers en hebben brede gangen en deurposten.

Anderen kiezen voor het verhuizen naar een seniorenwoning omdat thuis wonen, na bijvoorbeeld een operatie, tijdelijk niet meer gaat.

In dit artikel leest u in een aantal stappen hoe u een geschikte woning kunt vinden. Zoekt u op korte termijn een seniorenwoning, bijvoorbeeld omdat u steeds meer zorg nodig heeft? Of gaat het slechts om een eerste oriëntatie? Want als u nu goed bedenkt wat u wilt, kunt u vervolgens een stuk gerichter zoeken. Daarom is het handig om eens op papier te zetten wat uw specifieke woonwensen zijn. Dit artikel helpt u hier zeker bij.

Stap 1. Oriënteren op de mogelijkheden

In de oriënterende fase bepaalt u wat u belangrijk vindt voor uw toekomstige woonomgeving. Dat kunt u doen aan de hand van belangrijke vragen die u graag beantwoordt ziet, waar heeft u behoefte aan, van vragen over de zorg tot services en welzijnsactiviteiten. Wij helpen u alvast op weg met de volgende vragen:

Locatie. Waar wil ik wonen? In een stad, in het groen, in de buurt van uw familie of vrienden, of blijft u liever in uw huidige woonplaats wonen?

Verhuizen. Op welke termijn wil ik verhuizen? Is er haast bij of heeft u de tijd? Is het een probleem wanneer een zorglocatie met een wachtlijst werkt of heeft u per direct een plaats nodig?

De woning. Wat dienen de afmetingen van de woning te zijn? Is het bijvoorbeeld belangrijk dat er een gezamenlijke tuin bij het huis is? Of verlangt u juist naar het gemak van een comfortabel appartement met balkon? Wilt u een huisdier meenemen? Komt u samen met uw partner wonen?

Over het algemeen vinden senioren wooncomfort, een lift in het complex en een aangename, veilige omgeving belangrijker dan de woonoppervlakte. Die extra slaapkamer is geen vereiste meer.

Wat daarnaast meetelt zijn winkels, horeca, gezondheidscentra en openbaar vervoer op loopafstand.

Maandlasten. Met welke kosten dien ik maandelijks rekening te houden? Dit is uiteraard geheel afhankelijk van uw persoonlijke situatie en uw zorgvraag. Wij geven u aan de hand van uw situatie volledige inzage in uw nieuwe maandelijkse kosten.

Zorg. Een overzicht van de aanwezige zorg en de nabijheid van zorg; zoekt u een woning met de garantie van 24-uurszorg? Kan er aan mijn zorgvraag voldaan worden? Misschien heeft u zorg nodig, nu of in de toekomst. Dan is het plezierig te weten dat de gewenste zorg dichtbij is en ingezet kan worden zodra dit nodig is.

Eten en drinken. Beschikbare eet- en drinkfaciliteiten, is er een maaltijdservice, worden deze gezamenlijk gebruikt in het restaurant van de zorglocatie, café/bar?

Bezoek. U ontvangt graag bezoek van uw kinderen en kleinkinderen. Zijn er logeerkamers, mogelijkheid om met familie en vrienden verjaardagen te vieren in een aparte ruimte?

Bewegen en sporten. Vindt u bewegen belangrijk? Zwemmen, fitness & aerobics, yogalessen, dans, wandelen en fietsen.

Activiteiten. Wilt u gebruik maken van activiteiten? Muziek luisteren, tekenen/schilderen, leesclub, koken, kaarten, biljart.

Specifieke diensten en service. Vindt u de volgende diensten wenselijk? Huishoudelijke hulp, wassen kleding en linnengoed, kapper, boodschappenservice, klusjesman, vervoer op afroep, financieel advies.

Veiligheid. De aanwezigheid van een zorgoproepinstallatie, brandalarm, inbraakalarm, deurbel met beeldverbinding.

Stap 2. Op zoek naar uw woning

Heeft u het antwoord op al deze vragen helder, dan kan de daadwerkelijke zoektocht starten. Wij geven u hieronder praktische tips waar u uw volgende woning, eventueel met zorg, kunt vinden.

Wel rijst de vraag hoe u het liefst wilt wonen. Wilt u kopen of huren? Aan beide opties kleven voor- en nadelen. Uit onderzoek blijkt overigens dat veel senioren die nu nog een koopwoning hebben, bij voorkeur naar een huurwoning overstappen. Logisch, want daardoor hoeven ze zich niet meer druk te maken over het onderhoud. Dat is een hele zorg minder.

Vaak is een zoekopdracht bij een zoekmachine als Google al voldoende om een idee te krijgen van het aanbod in uw regio. Er zijn ook diverse websites te vinden die een brede selectie aan seniorenwoningen in Nederland in kaart hebben gebracht en die u kunt raadplegen.

U kunt op deze websites vaak al selecteren op de regio en zelfs woonplaats, de aangeboden zorg en services. Op die manier verschijnen er aan de hand van uw criteria al enkele passende opties. Dat maakt het zoeken leuk en vinden gemakkelijk.

Deze websites geven vaak ook al enige achtergrondinformatie over de type woningen voor ouderen, u kunt foto’s bekijken of zelfs een video. Zo ziet u snel wat uw uitzicht wordt en in welk park u straks kunt wandelen. U kunt met één simpele klik contact opnemen om op de locatie alvast sfeer te proeven, uw favoriete woning te bezichtigingen of een vraag te stellen aan de locatiemanager over de zorg en de geboden services.

Meestal wordt er door ouderen minder snel gedacht aan zorgorganisaties. Zij beschikken echter over comfortabele seniorenwoningen, waarbij u desgewenst gebruik kunt maken van extra voorzieningen en (eventueel) in een later stadium van de gewenste zorg.

Stap 3: Bezoek uw seniorenwoning van uw keuze

Bent u enthousiast over een bepaalde seniorenwoning? Dan doet u er goed aan om de woning persoonlijk te bezoeken. Sfeerproeven is de belangrijkste eerste stap. Stel uzelf de volgende vragen bij het bezoeken van een seniorenwoning:

  • Hoe is het eerste gevoel?
  • Kan ik ook kennismaken met de medebewoners?
  • Zie ik mezelf hier wonen?
  • Hoe ervaar ik het eerste contact met de locatiemanager of zorgmedewerker van de zorglocatie?
  • Welke zorgappartementen zijn er vrij?

Kom sfeer proeven bij de Zorg van Toen!

Onze missie is 1 miljoen mensen gelukkig 100 jaar oud laten worden.

Wij richten onze volledige aandacht op u als bewoner en op uw leefomgeving. Op unieke locaties prettig wonen. Alleenstaand of samen. En altijd onder de mensen.

Een mooie en veilige woonomgeving, een comfortabel appartement, professionele zorg en veel aandacht voor het welzijn van onze bewoners zijn daarbij belangrijke speerpunten.

Wij bieden hiermee een alternatief voor de thuiszorg en de reguliere verzorgings- en verpleeghuiszorg.

Maar ook voor een tijdelijk verblijf bent u bij ons van harte welkom. Bijvoorbeeld wanneer u tijdelijke zorg nodig heeft door afwezigheid van uw mantelzorger, om uw herstel te bevorderen of wanneer u  revalidatie nodig heeft na een medische ingreep.

Zelfstandig wonen met zorg binnen handbereik. Dat is wonen met zorg bij de Zorg van Toen.

Wij leren u graag kennen!

rondleiding

Klik op de afbeelding om direct een rondleiding op één van onze zorglocaties in te plannen!

 


Lees ook

Mis geen enkele update!

Registreer je nu om up-to-date te blijven.

Contact  

Voor vragen neem dan contact op met ons kantoor.
Schorteldoeksesteeg 1, 3732 HS De Bilt
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie Nederland
De Zorg van Toen is gewaardeerd op ZorgkaartNederland.
Copyright Zethoven 2024 gemaakt door CustomerScope
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram