Het maken van puzzels is voor zowel jongeren als ouderen nog steeds een leuk tijdverdrijf. Mensen kunnen uren bezig zijn met puzzelen. Alleen of met elkaar. In dat opzicht is het maken van een puzzel ook een gezellige bezigheid, want je kunt samen iets moois creëren. En er is een enorm aanbod in puzzels, van makkelijke tot moeilijke puzzels en er zijn altijd wel gethematiseerde puzzels te verkrijgen die u aanspreken. Zo is er voor ieder wat wils!
Een legpuzzel maken is niet alleen leuk en gezellig, maar kan ook enorm nuttig zijn! Vooral onder de ouderen is het leggen van een puzzel een populaire bezigheid en dat heeft een aantal redenen. In dit blog nemen wij u mee in de wereld van de puzzels en wellicht stimuleert het u om samen met uw opa, oma, vader of moeder een puzzeltje te leggen.
De legpuzzel is rond 1750 ontstaan, heette niet direct legpuzzel maar werd in Nederland een legkaart genoemd. Deze zogenaamde ‘legkaarten’ werden al vrij snel gebruikt als leermiddel voor kinderen bij het vak topografie. De puzzelstukjes werden in die tijd uit mahoniehout gezaagd en elk land was precies langs de grenzen afgezaagd, zodat de kinderen spelenderwijs leerden hoe de verschillende landen eruit zagen. Ook nu worden puzzels nog ingezet om kinderen woorden, vormen en kleuren aan te leren. Maar het maken van legpuzzels is niet alleen goed voor kinderen. Ook ouderen hebben er baat bij en beleven er veel plezier aan.
De kans op eenzaamheid neemt toe met het ouder worden. Dit geldt specifiek voor sociale eenzaamheid (minder contact hebben met mensen dan je wenst). Het percentage mensen dat zich emotioneel eenzaam (het missen van een hechte intieme band met één of meerdere personen) voelt, neemt pas toe vanaf 75 jaar. Na deze leeftijd is de kans op eenzaamheid groter bij een opeenstapeling van verschillende gebeurtenissen zoals het overlijden van de partner.
Wist u dat maar liefst 30.000 van de 200.000 eenzame ouderen in Nederland extreem eenzaam zijn? Des te leuker is het voor deze mensen om deel te nemen aan een dagelijkse activiteit. Zoals het maken van een puzzel. Het is niet alleen leuk en boeiend om dat samen met buren, familie en vrienden te doen. Het maken van puzzels kan de hersenen ook een beetje trainen, de visuele waarneming oefenen en een gevoel van voldoening en trots geven nadat hij af is.
Een puzzel stimuleert niet alleen om dagelijks iets te ondernemen en sociale contacten te onderhouden, maar een puzzel is ook een uitstekende geheugentrainer. In het bijzonder voor ouderen die aan geheugenverlies of dementie lijden. Met het maken van een puzzel worden de hersenen niet alleen getraind, maar het stimuleert ook de visuele waarneming. Overigens helpen daar ook andere bezigheden bij, zoals het maken van woordpuzzels.
Wist u dat legpuzzels helpen bij het aanmaken van dopamine, het geluksstofje dat een belangrijke rol speelt bij het beloningssysteem in je hersenen? Zelfs het plaatsen van maar één passend stukje leidt al tot blijdschap. En omdat we deze blijdschap vaker willen ervaren, willen we de puzzel niet alleen afmaken maar er daarna nog één maken. Liefst een puzzel die net wat ingewikkelder is. Ook zou dopamine leiden tot een betere motoriek, een verhoogde concentratie, optimisme en vertrouwen.
Ja en nee. Wanneer het gaat om samen iets ondernemen en in gezelschap een puzzel maken, dan volstaat vrijwel elke puzzel. Het is natuurlijk wel belangrijk dat er een puzzel wordt aangeschaft waar men affiniteit mee heeft. Want niemand vindt het leuk om een puzzel te maken van een afbeelding waar je niets mee hebt.
Vaak zien oudere mensen minder goed. XL-puzzelstukjes zorgen in dat geval voor een betere zichtbaarheid. Ook zijn ze makkelijker op te pakken, in vergelijking tot de puzzelstukjes van ‘gewone’ legpuzzels. Voorbeelden van sfeervolle puzzels zijn: Grootvader’s werkplaats, Slapende kat in de schuur en de kleine naaister.
Hoewel je alleen van legpuzzels kunt genieten, zijn ze ook een geweldige manier om interactie en socialisatie aan te moedigen, wat vaak een strijd kan zijn voor mensen met dementie. Mensen kunnen samen de puzzel maken, elkaar helpen de juiste stukjes te vinden, ze in de juiste ruimtes te plaatsen en toe te kijken hoe het plaatje tevoorschijn komt. Er kan natuurlijk een gesprek plaatsvinden als ze genieten van de puzzel of de afbeeldingen op de puzzels kunnen helpen om herinneringen op te roepen en een dialoog aan te wakkeren.
Voor aan dementie lijdende ouderen is het belangrijk dat een legpuzzel felle kleuren en grotere puzzelstukken bevat. Dit worden ook wel XXL puzzels genoemd. Niet vanwege de afmeting van de puzzel, maar vanwege de grootte van de stukken. Het stimuleert mensen met dementie om een puzzel af te maken. Het aantal puzzelstukjes kan variëren van 6 tot wel 100 puzzelstukken.
Het leven op een locatie van de Zorg van Toen draait om samen zijn, een plek waar je jezelf kan zijn en omziet naar elkaar. Wij zien welzijn als het hoogste doel. Een aantrekkelijke woonomgeving en liefdevolle zorg en aandacht zijn belangrijk maar het welzijn van onze bewoners is minstens zo belangrijk. De welzijnsactiviteiten die wij aanbieden op onze locaties zorgen niet alleen voor gezelligheid en saamhorigheid maar ook voor structuur en ontspanning. Doe-activiteiten van bewegen tot een appeltaart bakken en ook spelactiviteiten zoals kaarten, puzzelen, bingo en gezelschapsspelletjes staan regelmatig op het programma. In een kleine en vertrouwde groep ondernemen onze bewoners samen activiteiten, passend bij hun behoefte en die van de groep en bewoners bepalen uiteraard zelf of ze deelnemen aan de welzijnsactiviteiten.