Contact
Contact

Verschil tussen Alzheimer en Dementie

Wat is het verschil tussen Alzheimer en Dementie?

Dementie en alzheimer worden vaak in één adem genoemd. Maar dementie en de ziekte van Alzheimer zijn geen synoniemen. Alzheimer is een vorm van dementie, maar niet alle vormen van dementie zijn alzheimer.

Dementie is een verzamelnaam

Dementie is een verzamelnaam voor verschillende ziektes die de hersenen aantasten en waardoor iemand steeds verder achteruitgaat in functioneren. Er zijn meer dan vijftig vormen van dementie. 

Wat is de ziekte van Alzheimer?

De ziekte van Alzheimer is de bekendste en meest voorkomende vorm van dementie. Ongeveer zeventig procent van de mensen met dementie heeft de ziekte van Alzheimer. Iemand met alzheimer krijgt problemen met het geheugen. Naarmate de ziekte erger wordt, krijgt iemand steeds meer moeite met de dagelijkse vaardigheden. Andere veelvoorkomende vormen van dementie zijn vasculaire dementie, fronto-temporale dementie en Lewy body dementie.

De symptomen van Alzheimer?

De meest voorkomende symptomen van Alzheimer zijn de volgende:

  • nieuwe informatie onthouden; het onthouden van wat er net gezien of gehoord is,
  • informatie onthouden die langere tijd in het geheugen zat,
  • onthouden waar hi/zij is, of welke dag, welke maand of welk jaar het is,
  • taal gebruiken en begrijpen, dit heet afasie,
  • voorwerpen en geluiden herkennen en weten waar ze voor zijn, dit heet agnosie,
  • handelingen uitvoeren of in de juiste volgorde uitvoeren, dit heet apraxie,
  • nadenken over situaties en deze beoordelen.

Een ander symptoom van de ziekte van Alzheimer is dat iemand zich ook anders kan gaan gedragen. Zijn of haar karakter verandert, wordt bijvoorbeeld onrustig, achterdochtig of agressief. Of juist lusteloos en zijn of haar stemming kan snel omslaan.

Bij sommige mensen met alzheimer kan de achteruitgang heel snel verlopen, terwijl anderen nog jarenlang een relatief gewoon leven kunnen leiden.

Tienray_spelletjes_welzijn

Waarop moet u letten als thuis wonen met dementie niet meer gaat?

De verzorging van iemand met dementie wordt vaak zwaarder naarmate de ziekte erger wordt. Zeker als uw naaste na verloop van tijd 24 uur per dag zorg en aandacht nodig heeft. Opname in een verzorgingshuis of verpleeghuis is dan meestal het beste alternatief, maar dat is wel een hele moeilijke beslissing.

Wanneer u te maken krijgt met dementie is alles nieuw. U heeft er geen ervaring mee. Het zorgt voor (hevige) emoties zoals verwarring, boosheid en verdriet. Daarnaast heeft u ook nog eens heel veel vragen. Wanneer komt het moment dat thuis wonen echt niet meer gaat? En wat dan? Waar vindt u de juiste zorg? En aan welke criteria moet verder leven in een verpleeghuis eigenlijk voldoen? Wij hebben de belangrijkste criteria voor u op een rijtje gezet.

Download hier onze checklist!

Download onze checklist ter oriëntatie op een verhuizing 

Voorbereiding en oriëntatie op opname

Je voorbereiden op opname van je naaste.

Het antwoord op die vraag is voor iedereen anders, want geen situatie is hetzelfde. Het is in elk geval verstandig om u tijdig voor te bereiden op het moment dat verhuizen nodig wordt, zodat u zich er niet door laat overvallen. Lees er alles over in ons gratis e-boekje en checklist.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen enkele update!

Registreer je nu om up-to-date te blijven.

Contact  

Voor vragen neem dan contact op met ons kantoor.
Schorteldoeksesteeg 1, 3732 HS De Bilt
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie Nederland
De Zorg van Toen is gewaardeerd op ZorgkaartNederland.
Copyright Zethoven 2024 gemaakt door CustomerScope
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram